Little Known Facts about Airline Travel

Tagged with: , , , ,
Posted in Travel Tips
airline travel

How familiar are you with airline travel?

Do you travel a lot for work? Maybe you are a professional vacationer. Either way, if you travel a lot you may (or not) know these lesser known facts about airline travel. Let us know in the comment how many you got right!

1. What are flight attendants looking for when they greet you as you board the flight?

They are being friendly and they do hope you have a nice flight. But there is something else going on as they greet each passenger. Do you know what it is?

Answer: The flight attendants are assessing you for one or more of the following things:

  • If you may become problematic
  • If you might be helpful during an emergency
  • If you are intoxicated
  • If you are physically fit
  • If you are physically disabled
  • If you are traveling alone or in a group
  • If you speak at least some English

2. What Happens if There’s a Medical Emergency on a Plane?

Will the pilot land the plane immediately?

Answer: Not always. Flight attendants are trained to act as first responders to a medical emergency on a plane. They can administer CPR and perform the Heimlich maneuver. All planes are equipped with first aid kits and those carrying more than 30 passengers have defibrillators.

Related: A medical air transport back home could cost you $150,000 or more. A medical emergency plan will protect your health and your wallet.

3. Is the Brace Position a Myth?

According to commercial aviation safety procedures, passengers are told to adopt a position to brace themselves for impact. Conspiracies about the position being a means of facilitating a quicker death have floated around for years.

Answer: Experts say it’s a myth.

4. Will Your Overweight Suitcase Bring Down the Plane?

Additional fees for overweight or additional luggage is really annoying. Will those few extra pounds  potentially bring the plane down?

Answer: No. Planes are designed to transport at least one stowed bag per passenger.

5. How Clean is the Water?

You really should NEVER drink water from the bathroom tap on airplanes. But the potable water used in coffee and tea is safe, right?

Answer: Wrong! The tanks for the water are cleaned, but how often? Not as often as you would think, and the valve for cleaning lavatory waste is pretty close to the one for filling clean water. Yikes!

6. How Much Power Does the Pilot Have?

Can a pilot arrest someone on a flight?

Answer: No. However, in emergencies, they can contact authorities who will meet the plane once it lands and arrest the problematic person.

7. How Clean are Planes?

How often to planes go through a deep clean?

Answer: Not very often. There isn’t time between flights to disinfect every surface. You should bring along wipes and antibacterial lotion. The FAA isn’t in charge of the frequency or thoroughness of plane cleanliness, meaning the airlines can make their own decisions on the matter.

8. Could you ever be flying with dead people?

Do planes ship human remains on commercial flights?

Answer: Yes. Among the freight that gets shipped on planes are human remains (or “HR” for short). When people die abroad, their remains need to be repatriated.

 9. Why are the Lights Dimmed Before Landing?

Is it because they want you to fee safe and cozy?

Answer: Take off and landing are the times when something is most likely to go wrong on a flight. The lights are dimmed so your eyes have time to adjust in case of an emergency.

10. Can you get sick from breathing the air on a plane?

Questions about the effectiveness of cabin ventilation systems are definitely something we’ve all wondered about amid the coughs and sneezes in the cramped enclosure.

Answer: Yes, but you are not more likely to get sick on a place as you are if you were in an office. What’s known as the “bleed air” system combines recirculated and fresh breathable air.

Well, how’d you do on our quiz about airline travel?

Let us know in the comments, along with any other fun “facts” you know about airline travel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sign Up For Our Newsletter!

Travel Tips

Know about where you are going.

Explore transportation options .......study a map Read More

Categories

Past Posts

Testimonials

Cruise Control

"I´m just glad we knew about Air Ambulance Card, because a lot of people don´t know about this. After what happened, I recommend this service to my family and friends." Read More

John Slanina Rapid City, SD

Membership Booklet